ARTISTIT

Joonas Ahonen

Pianisti Joonas Ahonen debytoi Leif Segerstamin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin kanssa 2002. Sittemmin Ahosta on kuultu mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan ja Avanti!n solistina. Sibelius-Akatemiassa Tuija Hakkilan ja Liisa Pohjolan johdolla opiskellut Ahonen opettaa vuodesta 2013 Grazin musiikkiyliopiston Performance Practice in Contemporary Music -ohjelmassa.

Ahosen ensilevytys BIS-levymerkillä, norjalaisen BIT20 Ensemblen kanssa taltioitu György Ligetin pianokonsertto julkaistiin loppuvuodesta 2016. BBC Music Magazine valitsi levyn kuukauden konserttotaltioinniksi 5/2017. Ahosen tuorein levytys on niin ikään BIS-julkaisu, joka käsittää Charles Ivesin 2. pianosonaatin sekä Pekka Kuusiston kanssa taltioidun 4. viulusonaatin.

Joonas Ahonen PianoEspoossa:
3.11. klo 19:00, Tapiolasali: Suomalainen Pianokonsertto

Pierre-Laurent Aimard

Pierre-Laurent Aimardia kuultin jo PianoEspoo-festivaalilla 2015, silloin Pierre Boulezin teosten tulkitsijana. Laajalti yhtenä aikamme musiikin merkkihahmoista pidetty Aimard esiintyy säännöllisesti arvostetuimpien orkesterien solistina ja tekee yhteistyötä Riccardo Chaillyn, Peter Eötvösin ja Sir Simon Rattlen kaltaisten kapellimestarien kanssa. Aimard on suunnitellut monia residenssejä esimerkiksi Carnegie Halliin, Pariisin Cité de la Musiqueen ja Lontoon Southbank Centreen sekä toiminut legendaarisen Aldeburgh-festivaalin taiteellisena johtajana.

Aimard valaisee kaikkien aikakausien musiikkia inspiroivasti ja originellisti ja hän on monien luentokonserttien ja workshopien arvostettu pitäjä. Hän toimii professorina Kölnin musiikkikorkeakoulussa ja Pariisin konservatoriossa – koulussa, jossa hän itse opiskeli Yvonne Loriodin johdolla.

Pierre-Laurent Aimard PianoEspoossa:
5.11. klo 17, Musiikkitalo: ACO – Pierre-Laurent Aimard

Australian Chamber Orchestra

Australian Chamber Orchestra on kulkenut uskomattoman matkan perustamisvuodestaan 1975 tähän päivään. ACO:ssa soittaa 21 muusikkoa ja orkesteri soittaa yli 100 konserttia Australiassa vuosittain. ACO on lisäksi tunnettu kansainvälisistä kiertueistaan. Inspiroiva ohjelmistosuunnittelu sekä soittajien virtuoottisuus, energia ja yksilöllisyys mahdollistavat laajan repertuaarin tunnetuista mestariteoksista seikkailullisiin poikkitaiteellisiin projekteihin ja tilausteoksiin.

ACO PianoEspoossa:
5.11. klo 18.00, Musiikkitalo: ACO ja Pierre-Laurent Aimard
7.11. klo 19.00, Tapiolasali: ACO-Special – Olli Mustonen

Avanti!

Esa-Pekka Salosen, Olli Pohjolan ja Jukka-Pekka Sarasteen aloitteesta vuonna 1983 syntynyt Avanti! perustettiin ravistelemaan totuttuja käytäntöjä. Avanti! on vastannut hyvin asettamaansa haasteeseen. Avanti! on kasvattanut muusikoita, säveltäjiä ja konsertinjärjestäjiä vastaamaan muuttuvan ajan tarpeisiin, myös monet keskeiset uudet pyrkimykset ja virtaukset ovat kanavoituneet Suomeen Avantin kautta.

Avantista on epäilemättä kehittynyt instituutio, mutta edelleen se toimii alkuperäistä ideologiaansa noudattaen. Taiteellisen johtajansa, klarinettitaiteilija Kari Kriikun johdolla orkesteri tuottaa rutiinista poikkeavia ohjelmakokonaisuuksia konserttisarjassaan pääkaupungissa. Omien konserttiensa lisäksi Avanti! esiintyy myös muiden järjestämissä tilaisuuksissa, mm. festivaaleilla ja erilaisissa yksityisissä tapahtumissa. Avanti! on myös ahkerimpia suomalaisen musiikin lähettiläitä ulkomailla.

Avanti! PianoEspoossa:
6.11. klo 18:00, Ritarihuone: Ultrakromatiikkaa Ritarihuoneella

Danae Dörken

Saksalais-kreikkalainen Danae Dörken on saavuttanut maineen muusikkona, joka vangitsee yleisönsä jo muutaman ensitahdin aikana. Näyttävät virtuoosinkyvyt ja syvästi koetut tulkinnat yhdistettynä luontaiseen esiintyjäncharmiin ovat tehneet Dörkenistä yhden sukupolvensa kysytyimmistä esiintyjistä maailman merkittävillä konserttilavoilla. Dörken kasvoi Wuppertalissa ja aloitti piano-opintonsa viiden vuoden iässä. Useat nuorena saavutetut palkinnot sekä kohtaaminen Yehudi Menuhinin kanssa 1999 ovat siivittäneet nuoren taiteilijan uraa. Myöhemmin Dörken opiskeli kuulun pedagogin, Karl-Heinz Kämmerlingin ja sittemmin Lars Vogtin johdolla Hannoverin musiikkikorkeakoulussa. Konsertointi mm. Lars Vogtin, Sharon Kamin sekä Artur Pizzarron kanssa on innostanut Dörkeniä kehittämään ideaa eri sukupolvien ja eri taustoista tulevin ihmisten yhteydestä musiikin kautta.

Danae Dörken PianoEspoossa:
8.11. klo 19.00, Ritarihuone: Klassikot Ritarihuoneella

Sonja Fräki

Sonja Fräki (s. 1977 Helsinki) on aktiivisesti esiintyvä pianotaiteilija, joka tunnetaan niin solistina kuin kokeneena kamarimuusikkonakin. Fräkin ohjelmisto kattaa laajasti klassista perusrepertuaaria ja hän on myös innokas uuden musiikin tulkki. Hänen erityisalaansa on Kalevi Ahon pianotuotanto, jonka hän on soittanut kokonaisuudessaan.

Sonja Fräki on esiintynyt solistina lukuisten orkesterien kanssa, kuten Turun filharmoninen orkesteri, Sinfonia Lahti, Neue Philharmonie Westfalen sekä Pomeranian Philharmonic Orchestra. Fräki on myös julkaissut kaksi soololevyä, joista viimeisin sisältää Kalevi Ahon soolopianotuotannon.

Sonja Fräki PianoEspoossa:
3.11. klo 19:00, Tapiolasali: Suomalainen Pianokonsertto

Aura Go

Australialaissyntyinen pianisti Aura Go tunnetaan intensiivisistä esityksistään ja innovatiivisista konserttiohjelmistaan. Hän on soittanut useiden Australialaisten orkestereiden solistina ja esiintynyt festivaaleilla kuten Melbourne International Arts Festival ja Edinburgh Festival. Nykymusiikki on lähellä Gon sydäntä ja hän on työskennellyt lukuisien säveltäjien kanssa. Golla on myös vahva yhteys suomalaiseen musiikkiin, jota hän on tehnyt tunnetuksi resitaalein ja luennoin Euroopassa ja Australiassa. Aura Gon tärkeimpiä opettajia ovat olleet Max Cooke, Peter Frankl ja Erik T. Tawaststjerna. Tällä hetkellä hän valmistelee tohtorintutkintoaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Aura Go PianoEspoossa:
3.11. klo 19.00, Tapiolasali: Suomalainen pianokonsertto

Emil Holmström

Pianisti Emil Holmström on tullut tunnetuksi musiikin moniottelijana. Häntä voi kuulla mitä erilaisimmissa yhteyksissä isoista orkestereista kamarimusisoinnin kautta hämäriin UG-iltamiin. Holmström on esiintynyt solistina, kamarimuusikkona ja liedpianistina ympäri maailmaa. Kotimaassa häntä on voinut kuulla solistina mm. RSO:n, Lapin kamariorkesterin ja Sinfonia Lahden solistina, suomalaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa. Yhdessä pitkäaikaisten kamarimusiikkipartnereidensa Markus Hohdin ja Eriikka Maalismaan kanssa Holmström pyörittää Ristiveto-kollektiivia, joka keskittyy esittämään 1800-luvun lopun musiikkia periodisoittimin. Tällä hetkellä heillä on erityisesti työn alla Brahmsin ja Schumannin kamarimusiikki sekä Mozartin viulusonaatit.

Uuden musiikin esittäminen on merkittävä osa Holmströmin toimintaa. Hän on toiminut mm. Uusinta Ensemblessä, elektroakustiseen musiikkiin keskittyvässä defunensemblessa ja Avanti!:ssa. Holmström on tilannut teoksia nuorilta säveltäjiltä sekä kantaesittänyt kymmeniä teoksia. Levytyksistä mainittakoon ensilevytykset mm. Veli-Matti Puumalan teoksesta Hommages Fugitifs ja Magnus Lindbergin teoksesta Sonatas. Holmström on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja täydentänyt opintojaan Pariisissa.

Emil Holmström PianoEspoossa:
11.11. klo 19:30, Louhisali: Louhi Club – Mixtape

Elisa Järvi

Espoolainen pianisti Elisa Järvi valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilija­koulutuksesta vuonna 2011. Piano-opettajiin lukeutuvat mm. Margit Rahkonen, Hui-Ying Tawaststjerna, Konstantin Bogino, Juhani Lagerspetz ja Karin Merle. Uuden musiikin esityskäytäntöihin Järvi on syventynyt Kölnin musiikkikorkeakoulun sekä Darmstadtin ja Acanthesin kesäakatemioiden kursseilla. Hän on soittanut myös elektro­akustista musiikkia sekä eri kosketin­soittimia celestasta disklavieriin. Elisa Järvi on työskennellyt lukuisten suomalaisten ja ulkomaalaisten nykysäveltäjien kanssa, kantaesittänyt ja äänittänyt teoksia. Yhdessä säveltäjä Sampo Haapamäen kanssa hän on ollut kehittämässä uutta neljäsosasävelaskelpianokoskettimistoa. Soitin on ollut käytössä jo kahdesti mikrotonaaliseen musiikkiin erikoistuneen seitsenhenkisen MikroEnsemblen konserteissa.

Elisa Järvi PianoEspoossa:
6.11. klo 18:00, Ritarihuone: Ultrakromatiikkaa Ritarihuoneella

Robert Levin

Robert Levin on konsertoinut Yhdysvalloissa, Euroopassa, Australiassa ja Aasiassa esiintyen lukemattomien merkittävien orkestereiden solistina Steinwayllä ja lähes kaikkien huomattavien periodiorkestereiden solistina periodi-kosketinsoittimilla. Intohimoinen uuden musiikin esitaistelija, Levin on tilannut monia teoksia kuten Joshua Finebergin teoksen Veils, John Harbisonin 2. sonaatin sekä vuonna 2006 Pulitzer-palkinnon voittaneen Yehudi Wynerin pianokonserton.

Levin  on merkittävä Mozart-tutkija, jonka täydentämiä Mozartin Requiemin ja säveltäjän muiden keskeneräisten teosten versioita on esitetty ja levytetty laajalti. Carnegie Hall tilasi Leviniltä Mozartin C-mollimessun täydentämisen vuonna 2005. Levin on American Academy of Arts and Letters:n ja Akademie für Mozartforschung:n jäsen ja Leipzigin Bach-kilpailun presidentti. Vuosina 1993–2013 hän toimi professorina Harvardin yliopistossa, tällä hetkellä hän toimii New Yorkin Juilliard Schoolin vierailevana professorina.

Robert Levin PianoEspoossa:
4.11. klo 20:00, Espoon Tuomiokirkko: Robert Levin ja Mozart

Risto-Matti Marin

Risto-Matti Marin (s.1976) on soittanut kansainvälisesti kiitettyjen soololevyjensä lisäksi myös monilla kamarimusiikkilevyillä, ja tehnyt lukuisia radionauhoituksia Yleisradiolle. Marin suoritti taiteellisen tohtorintutkinnon kunniamaininnalla Sibelius-Akatemiassa vuonna 2010. Konsertoinnin ja levyttämisen ohessa Marin myös luennoi pianomusiikista ja pitää mestarikursseja eri puolilla Suomea. Hänen opettajinaan toimivat Kuopion konservatoriossa Jouni Räty ja Jaakko Untamala ja sittemmin Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjerna ja Teppo Koivisto. Monet merkittävät kotimaiset nykysäveltäjät (mm. Eero Hämeenniemi, Sebastian Fagerlund ja Matthew Whittall) ovat säveltäneet teoksiaan Marinille.

Risto-Matti Marin PianoEspoossa:
10.11. klo 19:00, Musiikkitalo: RSO ja Risto-Matti Marin

Mackenzie
Melemed

Yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed voitti ensimmäisen palkinnon neljännessä kansainvälisessä Maj Lind –pianokilpailussa Helsingissä elokuussa 2017. Soittotaitonsa lisäksi Melemed hurmasi suomalaisyleisön säteilevällä esiintyjäpersoonallisuudellaan sekä erityisellä Suomea kohtaan tuntemallaan kiinnostuksella, hän jopa antoi voittonsa jälkeen haastatteluita suomen kielellä.

Vuoden 2000 jälkeen tämä energinen kaksikymmentäkaksivuotias on soittanut yli 600 konserttia. Hän sai ensikosketuksensa pianoon nelivuotiaana, ja intohimo soittamiseen syttyi välittömästi. Melemed alkoi pian esiintyä lähiympäristönsä senioreille, hyväntekeväisyysjärjestöille sekä kouluissa, joiden oppilaita hän rohkaisi esimerkillään jakamaan taitojaan yhteisöjensä kanssa. Melemed on palkittu monissa kilpailuissa, kuten Hamamatsun ja Iowan kansainvälisissä pianokilpailuissa. Hän opiskelee Robert McDonaldin johdolla New Yorkin Juilliard Schoolissa ja on täydentänyt opintojaan Emanuel Axin, Robert Levinin sekä Stephen Houghin mestarikursseilla.

Mackenzie Melemed PianoEspoossa:
9.11. klo 19:00, Tapiolasali: Maj Lind, Ensipalkinto

Olli Mustonen

Olli Mustosen persoonassa toiminta pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Hän aloitti musiikkiopintonsa viisivuotiaana, tärkeimpinä opettajinaan Ralf Gothóni ja Eero Heinonen sekä säveltäjä Einojuhani Rautavaara. Sittemmin työ on vienyt hänet kaikille maailman keskeisille konserttilavoille niin omin soolokonsertein kuin yhdessä huippuorkestereiden kanssa.

Olli Mustonen PianoEspoossa:
7.11. klo 19:00 ACO-Special – Olli Mustonen

Radion Sinfonia-
orkesteri

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) on Yleisradion orkesteri, jonka tehtävänä on tuottaa ja edistää suomalaista musiikkikulttuuria. Orkesterin ylikapellimestarina on vuodesta 2013 toiminut Hannu Lintu.

Kaudella 2017–2018 RSO juhlii 90-vuotissyntymäpäiväänsä – 10-jäseninen Radio-orkesteri esiintyi ensimmäisen kerran 1.9.1927 Aleksanterinkatu 46:n studiossa, Helsingissä. Muutama vuosi myöhemmin aloitettiin myös julkinen konserttitoiminta ja sinfoniaorkesterin mitat RSO saavutti Paavo Berglundin ylikapellimestarikaudella 1960-luvulla. Nyt orkesteri nauttii suosiosta niin konserttikävijöiden määrän kuin menestyneiden levytysten ja kiertueidenkin suhteen.

Suurten klassis-romanttisten mestariteosten ohella RSO:n ohjelmisto sisältää runsaasti nykymusiikkia ja orkesteri kantaesittää vuosittain useita Yleisradion tilausteoksia. RSO:n tehtäviin kuuluu myös koko suomalaisen orkesterimusiikin taltioiminen kantanauhoille Yleisradion arkistoon.

RSO PianoEspoossa:
10.11. klo 19:00, Musiikkitalo: RSO ja Risto-Matti Marin

Andrew Russo

Andrew C. Russo on tunnettu moninaisista kiinnostuksen kohteistaan musiikista aina bisnesmaailmaan ja politiikkaan. Syntyperäinen newyorkilainen Russo on valmistunut Juilliard Schoolista ja jatko-opiskellut Leipzigissä ja Pariisissa Frederic Chiun johdolla. Andrew on urallaan toiminut amerikkalaisten säveltäjien ja amerikkalaisen musiikin puolestapuhujana esiintyessään mm. Lontoossa, Moskovassa, Brysselissä ja Tokiossa sekä ympäri Amerikkaa.

Russo on levyttänyt 12 levyä, joista kohokohtana mainittakoon vuonna 2007 julkaistun John Corigliani -levytyksen Grammy-ehdokkuus. Hänen musiikkivideonsa “The Body of Your Dreams” on myös noussut Youtubessa suoranaiseksi hitiksi.

Parhaillaan Russo työskentelee finanssimaailmassa, mutta jatkaa uraansa myös esiintyvänä artistina soittaen kausittain pianoresitaaleja sekä toimien aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona.

Andrew Russo PianoEspoossa:
11.11. klo 19:30, Louhisali: Louhi Club – Mixtape

Tapiola Sinfonietta

Vuonna 1987 perustettu Tapiola Sinfonietta on kasvanut kolmenkymmenen vuoden aikana jousiorkesterista 42 soittajan wieniläisklassiseksi kokoonpanoksi. Orkesteri tunnetaan laajasta ja monipuolisesta ohjelmistostaan sekä siitä, että se esiintyy usein myös ilman kapellimestaria.  Orkesterin ominaissoinnissa kuuluu muusikoiden syvä, keskinäinen vuorovaikutus. Yli puolet muusikoista on soittanut orkesterissa sen perustamisesta lähtien. Muista suomalaisista orkestereista poiketen orkesteri vastaa itse taiteellisesta ohjelmasuunnittelustaan.

Tapiola Sinfonietta vierailee säännöllisesti kotimaisilla festivaaleilla ja on tehnyt lukuisia kiertueita Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Orkesteri levyttää BIS-, Ondine- ja CPO -levymerkeille ja yli 60 levyn diskografia on noteerattu maailmanlaajuisesti.

Tapiola Sinfonietta PianoEspoossa:
3.11. klo 19:00, Tapiolasali: Suomalainen Pianokonsertto

Lukáš Vondráček

Vuoden 2016 Kuningatar Elisabeth -pianokilpailun kiistattomalla voittajalla Lukášilla on edessään vilkas konserttikausi. Vondráček debytoi vuonna 2017 mm. Tokiossa, Moskovassa ja Hollannissa. Lukáš Vondráček esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti neljävuotiaana, ja viisitoistavuotiaana hän debytoi Tsekin Filharmonisen Orkesterin kanssa. Hänen luonnollinen ja  varma muusikkoutensa sekä tekninen taituruutensa ovat jo nuorella iällä erottaneet lahjakkaan ja kypsän muusikon muista.

Lukášin opintoja Katowicen Musiikkiakatemiassa sekä Wienin konservatoriossa seurasivat diplomiopinnot Bostonin New England -konservatoriossa Hung-Kuan Chenin opissa, josta Vondráček valmistui kunniamaininnoin vuonna 2012.

Lukáš Vondráček PianoEspoossa:
19.11. klo 17:00, Kansallisooppera: Lukáš Vondráček kansallisoopperalla

info(at)pianoespoo.fi
+358 50 43 84 633