Kakkossarjan satoa

  • lokakuu 5, 2015
  • Emma
150 150 Pianoespoo

Ensimmäisen päivän jälkeen

10-12-vuotiaiden sarjassa saimme kuulla erilaisia tulkintoja barokista nykymusiikkiin. Kilpailun sääntöjen mukainen soitettava ohjelma sisältää II sarjassa (10-12-vuotiaat) ennen vuotta 1785 sävellettyä musiikkia, Sibeliuksen musiikkia ja nopeatempoista musiikkia. Yleisö saikin kuulla paljon Bachin ja Burgmüllerin musiikkia, mutta myös ikisuosikit Chopin ja Beethoven kuuluivat ohjelmassa.

Suosituimmiksi kappaleiksi kakkossarjassa nousivat Sibeliuksen Menuetto op. 40/4, Joueur de harpe op. 34/8, Rondoletto op. 40/7 ja Souvenir op. 34/10, joita kuultiin kaikkia yhteensä kolme kertaa. Myös Chopinin minuuttivalssi esitettiin kolme kertaa. Kuuluisa teos kestää lisänimestään huolimatta aina yli minuutin, mutta esitykset olivat silti tempoiltaan erittäin vikkeliä ja taiturimaisia.

Miriam Kaartinen

Eräs Sibeliuksen Menueton tulkitsijoista oli Miriam Kaartinen Musiikkiopisto Juvenaliasta. Miriam kertoi onnistuneen esityksensä jälkeen suosikkikappaleekseen Mozartin Fantasian d-molli, johon hän oli panostanut erityisesti. Fantasiassa oli rohkeaa dynamiikan käyttöä ja soittajan temperamenttisuus huokui koko ohjelmasta.

miriam

Sarjan toiseksi nuorin soittaja vakuutti

sanni

Vain 10-vuotias Sanni Saari erottui joukosta luonnollisella soittotavallaan ja luontevalla ajankäytöllään. Hänen tulkinnassaan Griegin a-mollivalssista oli lennokas poljento ja Sibeliuksen Kuusessa melodian ylä-ääni kimmelsi kirkkaana. Bortkiewitzin Metal Pig oli virtuoosinen ja ohjelma kaiken kaikkiaan vaikuttava.

 

 

Kohti 13-15-vuotiaiden sarjaa

Oli upeaa seurata pianokilpailun avausta ja nuorten soittoa lokakuisena maanantaina. Onni ja soittamisen ilo huokui kaikista esiintyjistä ja sehän on tärkeintä. Musiikki ja sen kantava voima, joka kokoaa ihmiset yhteen. Louhisali täyttyi ihmisistä ja käsiohjelmat loppuivat kesken. Huomiseksi ohjelmia on tilattu lisää ja panokset kovenevat kun lavalle astelevat 13-15-vuotiaat pianotaiturit.

  • Emma