Kolmas kilpailupäivä

  • lokakuu 7, 2015
  • Emma
150 150 Pianoespoo

Sorminäppäryyttä pienten sarjassa

Taiturilliset kappaleet eivät jääneet vain vanhempien sarjaan, vaan myös alle 9-vuotiaiden sarjassa kuulimme upeita taidonnäytteitä. Samat ohjelmasäännöt koskivat pienten sarjaa, tällä kertaa Sibeliuksen tilalla oli kuitenkin vapaavalintaista suomalaista musiikkia. Sibeliustakin silti kuultiin Bellis-kukan ja Harpunsoittajan muodossa.

Omia sävellyksiä

Alle 9-vuotiaiden sarjassa ohjelma oli erittäin vaihteleva eikä samoja kappaleita juuri ollut. Hauskan lisän toi Ella Oksavan oma kappale Kakkiainen, joka muistutti hauskasti edeltäjäänsä Englundin Menninkäistä. 8-vuotias Ella on Kristiina Juntun oppilas Itä-Helsingin musiikkiopistosta. Hän esitti pitkän nopeatempoisia kappaleita sisältävän ohjelmansa erittäin vakuuttavasti. Esityksensä jälkeen Ella puuhasteli tarravihkonsa parissa kahvilassa.

ellaoksava

Myös Pablo Ounaskari esitti oman sävellyksensä (nimeltään Sävellys) tiistaina. Teoksessa oli kauniita ja pehmeitä harmonioita ja siitä loisti esiintyjän persoona. Nuorten pianistien kannustaminen myös säveltämään on aina hieno asia ja on upeaa, että tässäkin kilpailussa kuultiin myös esiintyjien omia teoksia.

Poimintoja pienten sarjasta

Iida Saarikorpi säväytti mystisellä otteellaan Melartinin kappaleisiin ja näytti myös kyntensä tai paremminkin sormensa nopeassa Krentzlinin Rondossa. Nopeat sormet omasi erittäin moni alle 9-vuotiaiden sarjan kilpailija. On uskomatonta nähdä, miten niin pienet sormet voivat kulkea niin nopeasti koskettimilla. Vilina Rainisto soitti vikkelän Maykaparin Toccatinan taidokkaasti ja Juri Kauhanen kosketti Melartinin Ilta-tulkinnallaan. Jurin Prokofjevin Marssi oli myös erittäin tyylinmukainen, ”prokkamainen”.

Anlan Fun ohjelma kuului alle 9-vuotiaiden sarjan haastavimpiin. Hän soitti Sibeliuksen Belliksen, jossa valkoiset koskettimet muistuttavat kuulijaa valkoisista tuhatkaunon kukista. Kappaleessa on haastavan nopeat repetitiot, jotka sujuivat Anlanilta kuin vettä vain. Anlan soitti elävästi Mozartin C-duurisonaatin ensimmäisen osan ja lisäksi kaksi Chopinin postyymiä eli kuoleman jälkeen julkaistua etydiä. Niissä Anlan eläytyi herkästi harmonian kiemuroihin.

Kuullun jälkeen

Kilpailu on takana ja palkintojenjako edessä. On mielenkiintoista kuulla tuomariston kommentit kilpailusta ja nähdä palkintojen jakautuminen. Esiintyjät saavat siis palkinnoksi kannustusstipendejä, nuottilahjakortteja ja esiintymistilaisuuksia. Mikäs sen hienompaa, kuin päästä soittamaan orkesterin solistina! Siitä saa erinomaista esiintymiskokemusta ja -varmuutta.

Tulevaisuuden pääkaupunkiseutulaistähdet on nyt kuultu ja jäämme odottamaan tuloksia. Niistä seuraa raportti huomenna. Myös videomateriaalia on luvassa.

  • Emma