Tapiola-pianokilpailu
4.–9.11.2019

Luovuus, rohkeus, taito
PianoEspoo-festivaali kutsuu nuoret pianonsoiton harrastajat jälleen Tapiola-pianokilpailuun marraskuussa 2019. Kilpailussa on kolme sarjaa pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitoksissa opiskeleville korkeintaan 15-vuotiaille pianisteilla. Uutuutena on neljäs sarja, joka on avoinna 11–15-vuotiaille pianisteille kaikkialta maailmasta. Kilpailu käydään 4.–9.11.2019 PianoEspoo-festivaalin yhteydessä Sellosalissa sekä Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Tuomariston jäseninä toimivat maamme eturivin pianopedagogit ja PianoEspoon taiteilijat. Kilpailuun ilmoittautuminen päättyy 31.8.2019. Kilpailun pääkaupunkiseudun kilpailupäiviin sekä kansainvälisen sarjan alkuerään on vapaa pääsy. Finaalin lipunmyynti on käynnissä.

Kilpailussa palkitut soittajat

SARJA I

Ostinaton lahjakortit
Andrew Guo
Elsa Suontama
ZhanYi Wang

Rahapalkinnot
100 € Venla Katila
100 € Yuchen Liu
100 € Olli Oksava
100 € Yifan Wang
100 € Ethan Xu

SARJA II

Ostinaton lahjakortit

Kuisma Pylkkänen
Lumia Simos
ZhanQiu Wang

Rahapalkinnot
100 € Yuxin Liu
100 € Ella Oksava
100 € Yuhan Wu
50 € Leo Gao
50 € Niilo Suontama
50 € Shania Yu

SARJA III

Ostinaton lahjakortit

Sujin Kim
Aino Martelius
Aarni Luukkanen
Lilian Wang

Rahapalkinnot
150 € Juri Kauhanen
150 € Bettina Milian
100 € Beáta Ponyi
100 € Anni Sipilä

IV SARJA

Ostinaton lahjakortit

Carita Irjas
Hans Matthias Kari
Trevor Tarto

Pakollinen suomalainen teos

Vilina Rainisto 500 €
Helena Bollen 250 €
Julia Elomaa 250 €

Ennen vuotta 1700 syntyneen säveltäjän teos

Vilina Rainisto 750 €
Ilona Liiman 250 €

Vapaavalintainen teos

Isabella Pätiälä 300 €
Vilina Rainisto 300 €
Ilona Liiman 200 €
Tong Zhao 200 €

Bösendorfer-erikoispalkinto ”Mozartin pianokonsertto”

Isabella Pätiälä 750 €
Anlan Fu 375 €
Vilina Rainisto 375 €

Osallistujat

Sarjat I, II ja III ovat avoinna Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan alueella toimivissa musiikkioppilaitoksissa (Sibelius-Akatemia pois lukien) pianonsoittoa opiskeleville henkilöille. Sarjat jakautuvat seuraavasti: I sarja 9-vuotiaat ja sitä nuoremmat, II sarja 10–12-vuotiaat ja III sarja 13–15-vuotiaat.

Sarja IV on avoin kaikista maista tuleville 11–15-vuotiaille henkilöille oppilaitokseen katsomatta.

Kunkin kilpailijan ikä katsotaan koko kilpailun alkamispäivän (4.11.2019) mukaan.

Tuomaristo

Sarjojen I, II ja III tuomaristojen puheenjohtajana toimii Niklas Pokki. Sarjan IV tuomariston puheenjohtajana toimii Erik. T. Tawaststjerna.

Muut tuomarit:
I sarja: Meri Louhos, Irina Zahharenkova
II sarja: Kristiina Kask-Valve, Marita Viitasalo
III sarja: Eeva Havulehto, Fanny Söderström

IV sarja: Till Fellner, Tuija Hakkila, Katariina Nummi-Kuisma

Videokarsintaraati: Paavali Jumppanen, Ella Untamala ja Jaakko Untamala

Kilpailutoimikunta

Kilpailutoimikuntaan kuuluvat Rebekka Angervo, Anu Ekholm, Antti Hotti, Juho Keränen, Eero Manninen, Taru Myöhänen-Mäkelä, Sanna Vaarni, Antti Vahtola sekä puheenjohtaja Paavali Jumppanen ja sihteeri Veera Paasi.

Jousikvartetti

IV sarjan toisessa erässä kilpailijoita Mozartin konsertossa säestää jousikvartetti, jossa soittavat viulistit Terhi Paldanius ja Eriikka Maalismaa, alttoviulisti Hanna Hohti ja sellisti Petja Kainulainen.

Palkinnot

Kaikille kilpailijoille jaetaan tuomariston allekirjoittama kunniakirja.

Sarjoissa I, II ja III jaetaan kussakin yhteensä 500 euron arvoiset rahapalkinnot, jotka tuomaristo jakaa haluamallaan tavalla. 

Sarjassa IV jaetaan erikoispalkintoja eri kategorioissa, kussakin yksi tai useampi palkinto. Kokonaissumma 3000 euroa jakautuu seuraaviin kategorioihin:
– ennen vuotta 1700 syntyneen säveltäjän teos
– suomalainen sävellys
– vapaavalintainen teos

Lisäksi tuomaristo jakaa yhden tai useamman Bösendorfer-erikoispalkinnon kategoriassa ”Mozartin pianokonsertto”. Tämän palkintokategorian yhteissumma on 1500 euroa.

Palkintojen jaossa huomioidaan kaikkien kilpailusuoritukset, myös niiden joita ei ole valittu toiseen erään. Kilpailun palkintojenjako järjestetään lauantaina 9.11.2019 klo 18 Espoon Sellosalissa.

Kilpailua tukevat

Säännöt – sarjat I, II ja III

1. PianoEspoo-festivaalin puitteissa käytävän Kansainvälisen Tapiola-pianokilpailun järjestäjänä toimii Espoon musiikkifestivaalit yhdistys ry yhteistyössä kilpailutoimikunnan kanssa. Sarjat I, II ja III järjestetään Espoossa 4.–6.11.2019. Palkintojenjako järjestetään 9.11.2019.

2. Sarjoihin I, II ja III voivat osallistua Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan musiikkioppilaitoksissa (Sibelius-Akatemia pois lukien) pianonsoittoa opiskelevat henkilöt.

3. Sarjat jakautuvat seuraavasti: I sarja 9-vuotiaat ja sitä nuoremmat, II sarja 10–12- vuotiaat ja III sarja 13–15-vuotiaat. Kunkin kilpailijan sarja määräytyy kilpailun alkamispäivän (4.11.2019) mukaan. Kilpailupäivät ovat 4.–6.11. ja palkintojenjako järjestetään 9.11.2019. Sarjojen tarkat kilpailupäivät ilmoitetaan 9.9.2019.

4. Järjestäjä voi rajoittaa kilpailijoiden määrää, mikäli ilmoittautuneiden määrä osoittautuu aikataulun kannalta liian suureksi. Mahdollinen karsinta suoritetaan lähetettyjen videoiden perusteella. Kilpailuun ilmoittautuvien tulee lähettää ilmoittautumisen mukana linkki (esim. youtube, dropbox tms.) videoon, jossa osallistuja esittää yhden kappaleen, jonka ei tarvitse kuulua kilpailuohjelmistoon. Videokarsintaraati suorittaa mahdollisen karsinnan videoiden perusteella. Kilpailuun hyväksyttyjen nimet julkaistaan kilpailun internetsivuilla 9.9.2019.

5. Kilpailu on luonteeltaan katselmustyyppinen. Sarjoissa I, II ja III palkinnoiksi jaetaan rahapalkintoja (yht. 500 €/sarja) sekä Ostinaton nuottilahjakortteja.

6. Kilpailuun ilmoittaudutaan alla olevalla sähköisellä ilmoittautumislomakkeella 29.4. alkaen, ilmoittautumisaika päättyy 31.8.2019 klo 23:59. Kilpailuohjelmistoon saa tehdä muutoksia 30.9.2019 klo 23:59 saakka. Mahdolliset muutokset lähetetään osoitteeseen matilda.akerblom(at)pianoespoo.fi ja viestin otsikoksi ”Ohjelmiston muutos/kilpailijan nimi ja sarja”.

7. Ilmoittautuminen kilpailuun tehdään oman opettajan suostumuksella. Opettaja toimii kilpailijan ensisijaisena yhteyshenkilönä.

8. Kilpailija voi halutessaan hakea sekä ikänsä puolesta sopivaan sarjaan I, II, III että sarjaan IV. Tällöin hänet valitaan ensisijaisesti sarjaan IV. Kukin kilpailija voi osallistua vain yhteen sarjaan.

9. Kilpailijakohtainen osallistumismaksu on 50 euroa ja se on maksettava 30.9.2019 klo 23:59 mennessä tilille FI60 8000 1770 8312 96. Maksun viestikenttään on laitettava kilpailijan nimi ja sarja. Osallistumismaksun maksamatta jättäminen katsotaan osallistumisen peruuttamiseksi. Kilpailijan peruuttaessa osallistumisensa maksua ei palauteta.

10. Soittojärjestykset arvotaan osallistumisen vahvistamisen jälkeen ja niistä tiedotetaan 15.10. kilpailun internetsivuilla sekä sähköpostitse kilpailijoiden opettajille.

11. Kilpailijoiden ja heidän opettajiensa on itse huolehdittava osallistumiseen liittyvistä matkoista, majoituksesta ja ruokailuista.

12. Kilpailun tilaisuudet ovat julkisia. Järjestäjillä on oikeus ilman korvausta valokuvata, äänittää, videoida, radioida, televisioida ja jakaa internetissä kilpailuesityksiä; mukaan lukien heidän itse säveltämänsä musiikki. Tuomaristolla on oikeus keskeyttää soitto enimmäisaikarajan ylittyessä.Kilpailuesitysten valokuvaaminen ja videointi ei ole sallittua.

13. Kilpailun ohjelmaan tai järjestelyihin liittyvissä kysymyksissä tulee ottaa yhteys kilpailutoimistoon. Epäselvissä tapauksissa päätökset tekee kilpailutoimikunta.

14. Kilpailun järjestäjällä on oikeus tehdä muutoksia kilpailun aikatauluun.

 

Ohjelmisto – sarjat I, II ja III

Sarjoihin I, II ja III ilmoittautuvien tulee lähettää ilmoittautumisen mukana linkki (esim. youtube, dropbox tms.) videoon, jossa osallistuja esittää yhden kappaleen, jonka ei tarvitse kuulua kilpailuohjelmistoon.

I sarja

Esityksen enimmäiskesto on 10 minuuttia. Ohjelman tulee sisältää:
– ennen vuotta 1785 syntyneen säveltäjän musiikkia
– suomalaista musiikkia
– nopeatempoista musiikkia

Muilta osin ohjelma on vapaavalintainen.

II sarja

Esityksen enimmäiskesto on 15 minuuttia. Ohjelman tulee sisältää:
– ennen vuotta 1785 syntyneen säveltäjän musiikkia
– suomalaista musiikkia
– nopeatempoista musiikkia

Muilta osin ohjelma on vapaavalintainen.

III sarja

Esityksen enimmäiskesto on 20 minuuttia. Ohjelman tulee sisältää:
– ennen vuotta 1785 syntyneen säveltäjän musiikkia
– suomalaista musiikkia
– nopeatempoista musiikkia

Muilta osin ohjelma on vapaavalintainen.

Säännöt – sarja IV

1. PianoEspoo-festivaalin puitteissa käytävän Tapiola-pianokilpailun järjestäjänä toimii Espoon musiikkifestivaalit yhdistys ry yhteistyössä kilpailutoimikunnan kanssa. Kilpailun kansainvälinen sarja IV järjestetään Espoossa 7.–9.11.2019. Palkintojenjako järjestetään 9.11.2019.

Kilpailu on luonteeltaan katselmustyyppinen. Kaikki osallistujat palkitaan kunniakirjalla. Lisäksi sarjassa IV jaetaan rahapalkintoina ohjelmistovaatimusten mukaisia erikoispalkintoja yhteissummaltaan 4500€.

2. Sarja IV on avoin kaikista maista tuleville 11–15-vuotiaille pianisteille. Osallistujan ikä määritellään koko kilpailun alkamispäivän (4.11.2019) mukaan.

3. Sarjaan IV valitaan enintään 20 pianistia videokarsinnan perusteella. Varsinainen kilpailu käydään kaksieräisenä, ensimmäinen erä 7.11.2019 ja toinen erä 9.11.2019. Tuomaristo valitsee ensimmäisen erän perusteella toiseen erään n. 10 soittajaa.

4. Kilpailuun ilmoittaudutaan alla olevalla sähköisellä ilmoittautumislomakkeella 1.4. alkaen, ilmoittautumisaika päättyy 31.8.2019 klo 23.59 (Suomen aikaa). Samalla toimitetaan myös tallenne videokarsintaa varten. Kilpailuun valittujen pianistien nimet julkaistaan kilpailun internetsivuilla 10.9.2019. Kilpailuun hyväksytyille osallistujille ilmoitetaan myös sähköpostitse. Kilpailuohjelmaan saa tehdä muutoksia 30.9.2019 saakka. Mahdolliset muutokset lähetetään osoitteeseen matilda.akerblom(at)pianoespoo.fi ja viestin otsikoksi ”Ohjelmiston muutos/kilpailijan nimi ja sarja”.

Sarjan IV videokarsintaan lähetettävän tallenteen tulee sisältää kaksi kappaletta, joista:
– vähintään yhden on sisällyttävä varsinaiseen kilpailuohjelmaan
– vähintään yhden on oltava nopeatempoinen sävellys

 

5. Kilpailijakohtainen osallistumismaksu on 50€ ja se on maksettava 30.9.2019 mennessä tilille: FI60 8000 1770 8312 96, Swift: DABAFIHH, Espoo Music Festivals, P.O.BOX 205, 02101 Espoo. Maksun viitteeksi laitetaan kilpailijan nimi. Osallistumismaksun maksamatta jättäminen katsotaan osallistumisen peruuttamiseksi. Kilpailijan peruuttaessa osallistumisensa maksun maksamisen jälkeen ei osallistumismaksua palauteta.

6. Kilpailun soittojärjestys arvotaan osallistumisen vahvistamisen jälkeen ja siitä tiedotetaan 15.10.2019 kilpailun internetsivuilla sekä sähköpostitse kilpailijoille.

7. Kilpailijoiden ja heidän opettajiensa on itse huolehdittava osallistumiseen liittyvistä matkoista, majoituksesta ja ruokailuista. Kilpailijat vastaat itse kilpailumatkaan liittyvistä vakuutuksista.

8. Kilpailun tilaisuudet ovat julkisia. Järjestäjillä on oikeus ilman korvausta valokuvata, äänittää, videoida, radioida, televisioida ja jakaa internetissä kilpailuesityksiä, mukaan lukien kilpailijoiden itse säveltämä musiikki. Tuomaristolla on oikeus keskeyttää soitto enimmäisaikarajan ylittyessä.

Kilpailuesitysten valokuvaaminen, äänittäminen ja videointi ei ole sallittu.

9. Kilpailun järjestäjällä on oikeus tehdä muutoksia kilpailun aikatauluun.

10. Kilpailun ohjelmaan ja järjestelyihin liittyvissä kysymyksissä tulee ottaa yhteys kilpailutoimistoon. Epäselvissä tapauksissa päätökset tekee kilpailutoimikunta.

11. Näiden sääntöjen alkuperäiskieli on suomi. Mahdollisissa ristiriitatilanteissa suomenkieliset säännöt ovat ratkaisujen pohjana.

Ohjelmisto – sarja IV

Videokarsinta
Ilmoittautumisen yhteydessä tulee lähettää linkki (esim. youtube, dropbox tms.) videoon, jonka tulee sisältää kaksi teosta, joista:
– vähintään yhden tulee sisältyä kilpailuohjelmaan
– vähintään yhden tulee olla nopeatempoinen sävellys

Videotallenteen enimmäiskesto on 10 minuuttia. Teosten tulee olla sooloteoksia.

Ensimmäinen erä (kokonaiskesto enintään 20 minuuttia):
– ennen vuotta 1700 syntyneen säveltäjän musiikkia
– vähintään yksi teos suomalaisen musiikin listalta (ks. alla)
– yksi tai useampi vapaavalintainen teos

Toinen erä (kokonaiskesto enintään 20 minuuttia):
– yksi tai useampi vapaavalintainen teos
– nopeatempoinen osa W. A. Mozartin pianokonsertosta

  • nro 11 F-duuri K. 413 I tai III osa
  • nro 12 A-duuri K. 414 I tai III osa
  • nro 13 C-duuri K. 415 I tai III osa

Mozartin pianokonserton osa esitetään jousikvartetin säestyksellä. Kukin toiseen erään hyväksytty kilpailija harjoittelee 8.11.2019 konsertonosaa enintään 30 minuutin ajan kilpailussa soittavan jousikvartetin kanssa.

Ohjelma voi sisältää improvisaatiota tai oman sävellyksen.

Ohjelmaan täytyy sisältyä nopeatempoinen teos.

Kappaleiden esitysjärjestys on vapaa.

Lukuun ottamatta pakollisia suomalaisia teoksia kaikki teokset on soitettava ulkoa.

Ensimmäisessä erässä soitettava suomalainen teos tulee valita seuraavalta listalta:

  • Einojuhani Rautavaara: Pelimannit (vähintään kaksi osaa)
  • Joonas Pohjonen: Play the Piano (yksi tai useampi osa)
  • Usko Meriläinen: Tre notturni per piano (vähintään kaksi osaa)
  • Aarre Merikanto: 6 pianokappaletta Op. 20 (yksi tai useampi osa)
  • Erik Bergman: Intervalles Op. 34 (yksi tai useampi osa)
  • Ilmari Hannikainen: Suihkulähteellä Op. 12 nro 2
  • Helvi Leiviskä: Sonatiini (kokonaan)

Joonas Pohjosen teoksen nuottimateriaali on tilattavissa Music Finlandin kautta (www.core.musicfinland.fi/works/play-the-piano) ja listan muiden teosten nuottimateriaalit yhteisniteenä Ostinato-nuottikaupan kautta (www.ostinato.fi). Voit myös lähestyä kilpailun järjestäjää, mikäli tarvitset apua nuottien löytymisessä.

Kilpailuun ilmoittautuminen on päättynyt.
Yhteystiedot

Kilpailun tuottaja
Matilda Åkerblom
matilda.akerblom(at)pianoespoo.fi
+358 50 46 63 665