Rohkeuden ja taituruuden pianokatselmus

  • lokakuu 5, 2015
  • Emma
150 150 Pianoespoo

tapiola-pianokilpailu

Tapiola-pianokilpailu on käynnistynyt vauhdikkaasti 10-12-vuotiaiden sarjalla. Esityksiä ovat siivittäneet taiturimaiset numerot, luonnollinen musikaalisuus ja itsevarma ilmaisu.

Ennen kilpailun alkua ilmassa väreilee jännittynyt tunnelma. Kilpailutoimistosta paljastetaan, että järjestäjiä saattaa jännittää jopa enemmän kuin itse esiintyjiä. Se voikin olla totta, sillä kilpailuesitykseen valmistautuminen saattaa kestää yli vuoden. Esityksen huolellinen valmistaminen on osa kilpailuprosessia, mutta h-hetkellä tarvitaan rohkeutta heittäytyä.

lotta

Lotta Liu istuu aamulla ennen kilpailun alkua kahviossa ja kertoo jännittävänsä esitystä yhtä paljon, kuin tavallista konserttia. Hän on aloittanut ohjelmansa valmistamisen viime syksynä opettajansa Aija-Riikka Rannanmäen johdolla Itä-Helsingin musiikkiopistossa. 12-vuotias Lotta vaikuttaa tyyneltä, mutta keskittyneeltä.

Hänen keskittymisensä kantoi pitkälle, sillä kilpailuohjelma meni hienosti. Lotta aloitti iloisella Burgmüller-tulkinnalla ja jatkoi dramaattisella Chopinin poloneesilla. Ohjelma päättyi rytmikkääseen ja kansanlaulumaiseen Bartókin Allegro robustoon.

Ehkäpä aamupäivän rohkeimman vedon teki 12-vuotias Siim Kütt Montaguen Tsunami-kappaleella, jolla hän voitti yleisön puolelleen jo alkutahdeista. Tsunamissa oli hurja glissando, klustereita ja jopa sihisevä ääniefekti. Myös muut kappaleet jatkoivat ilmeikkäästi vauhdikkaan virtuoosimaista linjaa. Helsingin konservatorion ja Antti Hotin oppilas Siim vaikutti tyytyväiseltä esityksensä jälkeen.

siim

Tapiola-pianokilpailu on ensisijaisesti katselmusluontoinen tapahtuma, jossa pääkaupunkiseudun nuoret pianistit pääsevät näyttäytymään. Torstaisessa palkintojenjaossa jaetaan kannustuspalkintoja, nuottilahjakortteja ja esiintymistilaisuuksia orkesterin solistina kilpailussa menestyneille lahjakkuuksille.

Tähän mennessä Tapiola-pianokilpailu on jo vakuuttanut tason olevan korkea ja esiintyjien hyvin valmistautuneita. Jään ilolla seuraamaan, mitä tuleman pitää.

Emma Lauma

  • Emma