Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Henselin vuodenajat

  • Alminsalin lämpiö, Kansallisooppera Helsinginkatu 58 00250 Helsinki (kartta)

Nils Hansson
Eda Öncül
Heta Räisänen
Petja Ylärakkola
Joona Uusitalo

Fanny Hensel: Vuodenajat (12 pianokappaletta ja jälkisoitto)

Ennen Bruce Liun resitaalia Alminsalin lämpiössä voi virittäytyä tunnelmaan Fanny Henselin parissa. Sibelius-Akatemian opiskelijat Nils Hansson, Eda Öncül, Heta Räisänen, Petja Ylärakkola ja Joona Uusitalo esittävät monumentaalisen kokoelman Das Jahr. Muun muassa pitkän Italian-matkan aikana syntynyt teos on huikea läpileikkaus 1840-luvun porvariston elämästä. Hensel alleviivaa vuoden rituaalisia juhlia koraalisitaateilla ja virtuoosinumeroilla. 

Vapaa pääsy

Bruce Liun resitaali Alminsalissa la 30.9. klo 19

Nils Hansson Meng (s. 1998, Tukholma) kasvoi muusikkoperheessä ja aloitti pianonsoiton opinnot seitsemänvuotiaana Kira Khalfinen johdolla ja myöhemmin Victoria Powerin johdolla. Hänen lahjakkuutensa tunnustettiin jo nuorena, kun hänelle myönnettiin Mai von Rosen -stipendi ja hän voitti ensimmäisen palkinnon Västeråsin pianoduo-kilpailussa sekä ensimmäisen palkinnon Tukholman kansainvälisessä pianokilpailussa. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2017 Tuija Hakkilan ja Ilmo Rannan johdolla sekä vaihto-oppilasvuotenaan 2021-22 Universität der Künste Berlinissä Lucas Blondeelin johdolla. Viime vuosien aikana Meng on voittanut Helmi Vesa -pianokilpailun, hänelle on myönnetty Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian stipendejä sekä apurahoja JAA-säätiöstä, Wegelius-säätiöstä ja AW-säätiöstä. 

Meng on kiertänyt Aasiassa ja Baltian maissa ja esiintynyt arvostetuissa ruotsalaisissa konserttitaloissa, kuten Tukholman konserttitalossa, Berwald-salissa ja Kuninkaanlinnassa. Edellisellä kaudella hän esiintyi solistina Sakari Oramon ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin rinnalla Helsingin Musiikkitalossa sekä Erkki Lasonpalon ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa. Meng on myös taitava taidemaalari ja hän usein yhdistääkin kaksi intohimoaan, kuvataiteen ja musiikin.

Eda Öncül (s. 2003) aloitti musiikkiopintonsa 6-vuotiaana. Hän opiskeli Bilkentin yliopiston musiikkivalmennus- ja peruskoulussa sekä Bilkentin yliopiston musiikki- ja esittävän taiteen lukiossa, jossa hän työskenteli Elif Onalin, Basar Can Kıvrakin, Yoonie Hanin ja Barno Haknazarovan kanssa. Nyt hän jatkaa opintojaan Sibelius-Akatemiassa Antti Siiralan ja Jussi Siiralan johdolla. 

Öncül on osallistunut monille mestarikursseille opettajinaan mm. Stanislav Ioudenitch, Enrico Elissi, AmiCaFestin opettajat Tian Ying ja Sofya Gulyak, Boaz Sharon, Stefan Bojstein, Jerome Lowenthal, Mikhail Voskresenskii, Olivier Gardon, Sookkyung Cho, Emre Elivar ja Robert Levin. Hän on esiintynyt Eskisehir Metropolitan Municipality Symphony Orchestran, Bilkent Symphony Orchestran ja Orchestra "Le Metamorfosi" di Roma -orkesterin kanssa, ja hän sai Adnan Saygun Achievement Award -palkinnon esiintymisestään vuonna 2018. Kilpailumenestystä Öncül on saanut monissa kansainvälisissä pianokilpailuissa, kuten 3. sija Mozart Academyn kilpailussa vuonna 2016, Osimo Piano Hours -festivaalilla vuonna 2016 ja Adana Rhapsody -pianokilpailussa vuonna 2020, kunniamaininnat Bursa Nuliferissa vuonna 2016 ja Pera-pianokilpailussa vuonna 2017. Lunigianan kansainvälisen musiikkifestivaalin kilpailussa vuonna 2019 hän esitti voittajaesityksen ja sai festivaalin myöntämän Associazione Musicaviva -palkinnon vuonna 2020. Vuonna 2023 hän sai apurahan Istanbulin kulttuuri- ja taidesäätiöltä.

Heta Räisänen (s. 1999) on Kuopiosta kotoisin oleva pianisti, joka opiskelee maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän aloitti pianonsoiton viisivuotiaana Kati Pasasen johdolla Kuopion musiikkiopistossa. Vuonna 2011 hän jatkoi Ella Untamalan kanssa Kuopion konservatoriossa ja vuonna 2013 hänet hyväksyttiin Nuorten Pianoakatemiaan. Vuonna 2017 hän opiskeli Niklas Pokin ja Teppo Koiviston johdolla Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla ja syksyllä 2018 hän aloitti tutkinto-opiskelijana Teppo Koiviston johdolla Sibelius-Akatemiassa.

Hän on kerännyt paljon esiintymiskokemusta Suomessa, Itävallassa, Saksassa ja Norjassa soittamalla sekä soolokonsertteja että osallistumalla opiskelijakonsertteihin. Hän on myös menestynyt useissa kansallisissa pianokilpailuissa Suomessa, kuten Helmi Vesa -pianokilpailussa, Madetojan pianokilpailussa ja Kuopion pianokilpailussa. Hän on käynyt muun muassa Robert Levinin, Boris Bermanin, Piotr Palecznyn, Leif Ove Andsnesin, Paavali Jumppasen, Matti Raekallion ja Bernd Goetzken mestarikursseilla. Viime vuonna hän oli Erasmus-opiskelijana Norjan musiikkiakatemiassa Oslossa opiskelemassa Sveinung Bjellandin johdolla ja syksyllä 2023 hän aloittaa opinnot toista maisterintutkintoa varten Folkwangin taideyliopistossa Essenissä, Saksassa.

Petja Ylärakkola (s. 1998) opiskelee Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa Tuija Hakkilan ja Antti Hotin luokilla. Hän on valmistunut Risto Kyrön johdolla pianopedagogiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta, jonka opinnäytetyönään sovitus Jean Sibeliuksen viidennestä sinfoniasta kahdelle pianolle. Hämeenlinnan Sibelius-opistossa Ylärakkolaa ovat opettaneet mm. Kristiina Kask-Valve ja Kimmo Tapanainen. Hän on myös opiskellut säveltämistä opettajinaan Pasi Lyytikäinen, Lauri Kilpiö ja Sampsa Ertamo.

Petja Ylärakkola on palkittu vuoden 2023 Helmi Vesa -pianokilpailussa ja 2018 PianoAura -kilpailussa, joiden lisäksi hän on osallistunut Tallinnan kansainväliseen pianokilpailuun ja Helsinki Lied -kilpailuun vuonna 2021. Soolo-ohjelmiston lisäksi lied on Ylärakkolan sydäntä lähellä ja hän tekee yhteistyötä useiden laulajien kanssa. Kaudella 2023-24 hän kantaesittää Janne Salmenkankaan uuden laulusarjan baritoni Wille Enckellin kanssa Suomen Kulttuurirahaston tukemana.

Joona Uusitalo aloitti pianonsoiton viisivuotiaana Järvenpään Suzuki-koulussa Kaisa Saarikorven oppilaana. Myöhemmin hän on opiskellut mm. Mikko Haapaniemen johdolla, ja syksyllä 2017 hän aloitti opiskelun Erik T. Tawaststjernan luokalla Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa opettajinaan Tawaststjerna sekä Antti Siirala. Hän on osallistunut Jussi Siiralan, Teppo Koiviston sekä Robert Levinin mestarikursseille ja toiminut myös mm. harjoitussäestäjänä Olli Mustoselle. 

Uusitalo on esiintynyt mm. Griegin pianokonserton, Mozartin pianokonserton no. 9 sekä Rachmaninoffin pianokonserton no. 3 orkesterin solistina. Hän on konsertoinut mm. Mäntän Musiikkijuhlilla 2018 sekä Korsholman musiikkijuhlilla kesällä 2021. Hän suoritti varusmiespalveluksensa Kaartin soittokunnassa vuonna 2020 ja toimi tänä aikana pianistina useissa eri kamarimusiikkikokoonpanoissa. 

Kesällä 2018 Uusitalo saavutti kolmannen sijan puolalaisen Krogulski-pianokilpailun ”Young Artist” - kategoriassa ja keväällä 2021 hän pääsi 190 pianistin joukosta 20 finalistin joukkoon The Canada International Piano Competition -kilpailussa. Saman vuoden kesällä hän osallistui Nordic International Piano Competition -kilpailuun, jossa hän saavutti kolmannen sijan ja erikoispalkinnot "paras pohjoismainen osallistuja" sekä "paras esitys pohjoismaisen säveltäjän kappaleesta". Keväällä 2023 hän sai pääpalkinnon Sibelius-Akatemian sisäisessä Helmi Vesa -pianokilpailussa.

Edellinen
Edellinen
29. syyskuuta

Andrew Manze & Bruce Liu

Seuraava
Seuraava
30. syyskuuta

Bruce Liu