Taiteilijat

  • Emil Holmström

    PianoEspoon taiteellisen johtajan, Emil Holmströmin sydän sykkii 1800-luvun flyygeleille sekä aikamme musiikille sen kaikessa rikkaudessaan. Hän konsertoi ahkerasti ja on esiintynyt niin Radion sinfoniaorkesterin, Lapin kamariorkesterin kuin Tapiola Sinfoniettan solistina. Holmström on avantgardea soittavien Uusinta Ensemblen ja defunensemblen jäsen, lisäksi hän esiintyy säännöllisesti Avanti!n riveissä. Holmströmillä on keskeinen rooli Klassinen Hietsu-, Helsinki-Bösendorfer-1880- sekä Ritarihuone-konserttisarjojen taiteellisessa suunnittelussa. Hänen levytyksensä ovat saaneet runsaasti kiittäviä arvioita niin Suomessa kuin ulkomailla. Viulisti Eriikka Maalismaan kanssa tehty Schumann-levy palkittiin vuonna 2019 klassisen musiikin Emmalla.

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

    23.9. Lapin kamariorkesteri – Bachista Hammondiin

  • Tuuli Lindeberg

    Sopraano Tuuli Lindeberg on vakiinnuttanut asemansa barokkiajan ja aikamme laulumusiikin esittäjien eturivissä. Hän on saanut lehdistöltä taajaan kiitosta puhtaasta ja ilmaisuvoimaisesta lauluäänestään sekä monipuolisesta muusikkoudestaan. Lindeberg laulaa säännöllisesti Suomen merkittävimpien orkesterien ja kamariyhtyeiden solistina. Hän tekee yhteistyötä erityisesti monien suomalaisten säveltäjien kanssa ja on kantaesittänyt kymmeniä vokaaliteoksia. Viime aikoina hän on esittänyt Juhani Nuorvalan, Minna Leinosen, Sampo Haapamäen ja Kaija Saariahon musiikkia. Konsertoinnin ohella Lindeberg nauttii opettamisesta, unohdetun vokaaliohjelmiston esiin kaivelusta sekä ohjelmistosuunnittelusta.

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

  • Pekka Kuusisto

    Viulutaiteilija, kapellimestari ja säveltäjä Pekka Kuusisto on maailmalla monen toimen mies. Hän on niin Norjalaisen kamariorkesterin taiteellinen johtaja kuin Saint Paulin kamariorkesterin sekä Mahler-kamariorkesterin taiteellinen partneri. Kaudesta 2023/24 alkaen hän on Helsingin kaupunginorkesterin päävierailija ja toinen taiteellinen johtaja. Hän on kantaesittänyt Bryce Dessnerin viulukonserton sekä Thomas Adésin Märchentänze-konserton. Kuluvalla kaudella Kuusisto debytoi Berliinin Filharmonikoiden kanssa sekä esiintyy Tokyo Metropolitan -sinfoniaorkesterin solistina. Kuusiston yksityiseltä taholta Tarisio-huutokauppakamarin kautta lainassa oleva viulu on Antonio Stradivari ”Scotta” (1709).

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

  • Jussi Tuhkanen

    Alttoviulisti Jussi Tuhkasen sydäntä lähellä ovat orkesteri- ja kamarimusiikki, erityisesti Kamus- kvartetin ja Jousia Ensemblen jäsenenä. Omien opettajiensa lisäksi erityisen merkityksellisiä Tuhkaselle ovat olleet Kamus-kvartetin saamat opit Euroopan kamarimusiikkiakatemia ECMAssa. Kamus on toiminut vuodesta 2008 alkaen Kuopion konservatorion residenssikvartettina, lisäksi yhtye toimii Meidän Festivaalin taiteellinen johtajana. Tuhkanen on Tapiola Sinfoniettan alttoviulun äänenjohtaja, hän on opettanut Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2021. Tuhkanen voitti Tampereen kansallisen alttoviulukilpailun (2006) ja hän on nauhoittanut Kalevi Ahon alttoviulukonserton Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Tuhkasen soitin on Vincenzo Sanninon rakentama alttoviulu (1910).

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

  • Joonas Ahonen

    Pianisti Joonas Ahosen toimintakenttä ulottuu 1700-luvun lopun musiikin esittämisestä fortepianolla aikamme musiikin kantaesityksiin. Hän on uusimpaan musiikkiin keskittyvän Klangforum Wien -solistiensemblen sekä Rödberg-fortepianotrion jäsen. Ahosen viimeaikaisiin esiintymisiin lukeutuvat Philipp Maintzin Pianokonsertto Marin Alsopin johtaman RSO Wienin solistina, Bernhard Ganderin Ahoselle omistaman konserton kantaesitys sekä resitaali Buenos Airesin legendaarisessa Teatro Colónissa. Duopartnerinsa viulisti Patricia Kopatchinskajan kanssa Ahonen on kuluvana vuonna soittanut The Guardianin ylistämän konsertin Barbican Centerin konserttisarjassa Lontoossa sekä tehnyt kiertueen Japaniin.

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

  • Marianna Henriksson

    Cembalisti Marianna Henrikssonin monipuoliseen muusikon kuvaan ovat kuuluneet niin uuden musiikin kantaesitykset ja -levytykset, solistitehtävät ja kansanmusiikkisovitukset kuin breakdance-shown maailmankiertue ja oopperaproduktiot. Henriksson työskentelee mielellään useiden musiikinlajien ja taiteidenvälisyyden parissa. Koreografi Anna Mustosen kanssa toteutetut varhaisbarokkia ja uutta tanssia yhdistävät projektit ovat saaneet laajalti tunnustusta, esimerkkinä tästä esittävän taiteen valtionpalkinto 2018. Henrikssonin musiikin tohtorin tutkinnon opinnot Sibelius-Akatemiassa ovat loppusuoralla. Vuoden 2023 alusta hän toimii Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena suunnittelijana.

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

  • Matleena Koivusaari

    Muusikko Matleena Koivusaari keskittyy parhaillaan Suomen Kulttuurirahaston tukemana Sibelius-Akatemian tohtorikoulutuksessa megalomaniaprojektiinsa "Osallistuminen-Participation; one time I bathed for too long and accidentally became a hologram.." yhdistellen työssään musiikkia, filosofiaa ja fiktiota. Muodostumassa on myös sisarellinen The Women Of Birch Island yhdessä Pauliina Koivusaaren kanssa. Tasa-arvoasioista kiinnostunut Koivusaari on konsertoinut laajalti Suomessa viimeisimmin sellisti Liina-Mari Raivolan kanssa sekä Game Music Collectiven jäsenenä. Koivusaaren levytysprojekteista mainittakoon 2017 julkaistu Brahms&Lindberg-levy sekä tekeillä oleva Henrik Sandås -kvintetin Piazzolla-albumi. Koivusaari valmistuu Helsingin yliopistosta psykologiksi vuoden 2023 aikana.

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

  • Anna-Maaria Oramo

    Cembalisti ja laulaja Anna-Maaria Oramo on konsertoinut ympäri maailmaa solistina sekä Helsingin Barokkiorkesterin, Orfeo 55 ja Ensemble Matheus’n jäsenenä sekä Amor céu ja Gamut -yhtyeissä. Hän on saavuttanut levytyksillään kansainvälisiä palkintoja, joista mainittakoon Diapason d’Or 2020. Oramo lukeutuu myös Suomalaisen barokkiorkesterin vakituisiin muusikoihin. Hän on toiminut opettajana Ammattikorkeakoulu Novian ohella Collegium ry:n Seniorien barokkipajassa, Sastamala Gregoriana -festivaalilla ja Medieval Music in the Dales -tapahtumassa Englannissa. Hän tekee säännöllisesti radio- ja televisionahoituksia Yleisradiolle sekä ARTE:lle.

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

  • Eriikka Maalismaa

    iulisti Eriikka Maalismaa keikkailee lukuisissa suomalaisissa ja kansainvälisissä kamarimusiikkikokoonpanoissa ja on toiminut konserttimestarina ja äänenjohtajana mm. Mahler Chamber Orchestrassa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa ja Australian Chamber Orchestrassa. Maalismaa työskentelee myös elektronisen musiikin ja poikkitaiteellisten teosten parissa. Maalismaa on tilannut ja esittänyt suomalaisten säveltäjien, kuten Veli Kujalan ja Jouni Hirvelän viulukonserttoja. Hänen uusimpiin levytyksiinsä lukeutuvat Emma-palkittu Robert Schumannin viulusonaatit periodisoittimilla (2019) ja Amy Beachin ja Richard Straussin sonaatit (2021). Hän toimii aktiivisesti myös organisaattorina järjestäen mm. Klassinen Hietsu -sarjaa.

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

  • Riitta Pesola

    Riitta Pesola on opiskellut sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa, jossa hän suoritti sellodiplomin erinomaisin arvosanoin. Opinnot jatkuivat Juilliard Schoolissa New Yorkissa Zara Nelsovan johdolla. Voitettuaan Turun valtakunnallisen sellokilpailun 1986 Pesola on esiintynyt lukuisten orkesterien solistina ja soolokonsertein kotimaassa, useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa. Riitta Pesola on Trio Finlandian jäsen ja Tapiola Sinfoniettan soolosellisti. Hänen instrumenttinsa on italialainen Giovanni Grancino -sello vuodelta 1698.

    16.9. Wunderkammer Albergan kartanossa

  • Severin von Eckardstein

    Severin von Eckardstein on yksi aikamme palkituimpia saksalaispianisteja. Hän esiintyy lukuisin resitaalein ja orkesterisolistitehtävin kuuluisimmissa konserttitaloissa niin Berliinissä, Münchenissä, Milanossa kuin Lontoossa. Hän on esiintynyt festivaaleilla kuten Klavier-Festival Ruhr, Raritäten der Klaviermusik in Husum, sekä La Roque d’Anthéron. Von Eckardstein kantaesittää usein aikamme musiikkia. Erityinen suhde hänellä on amerikkalaissäveltäjä Sidney Corbettin musiikkiin. Häntä kiinnostaa myös myöhäisromanttinen pianomusiikki ja vähemmän soitetut säveltäjät kuten Nicolai Medtner, jonka teoksia hän on myös levyttänyt. Von Eckardstein opettaa mestarikursseilla Universität der Künste Berlinissä sekä Etelä-Koreassa, Belgiassa ja Suomessa.

    19.9. Severin von Eckardstein

    21.9. Mozart!

  • Piotr Pawlak

    Piotr Pawlak nousi suomalaisten tietoisuuteen voitettuaan kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun vuonna 2022. Monissa muissakin kilpailussa menestystä saavuttanut puolalaispianisti on esiintynyt laajalti Euroopassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Georgiassa sekä Kiinassa. Hän on esiintynyt Suomen Radion sinfoniaorkesterin, Länsi-Böömin ja Ningbon sinfoniaorkestereiden sekä Puolan filharmonisen kamariorkesterin ja Varsovan kansallisen filharmonisen orkesterin solistina. Vuonna 2014 hänet palkittiin Krystian Zimermanin rahoittamalla opintostipendillä. Pawlak opiskelee myös orkesterinjohtamista ja hän soittaa myös urkuja, lisäksi hänellä on maisterin tutkinto pääaineenaan matematiikka.

    20.9. Érard – Piano ylitse muiden

  • Tiina Karakorpi

    Helsinkiläinen pianisti ja musiikin tohtori Tiina Karakorpi esiintyy säännöllisesti solistina ja kamarimuusikkona. Sibelius-Akatemiassa opiskellut Karakorpi on täydentänyt opintojaan Edsbergin musiikkikoulussa, Accademia Internazionale Musicale di Romassa sekä European Chamber Music Academyssa. Kilpailumenestystä Karakorpi on saavuttanut muun muassa Maj Lind -pianokilpailussa ja Vanna Spadafora -pianokilpailussa Italiassa. Hän on esiintynyt niin Tapiola Sinfoniettan ja Vatikaanin orkesterin solistina kuin useilla musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Karakorpi soittaa säännöllisesti eri kamarimusiikkikokoonpanoissa kuten KAAÅS-triossa sekä viulistien Mirka Malmi ja Linda Suolahti kanssa.

    20.9. Érard – Piano ylitse muiden

  • Irina Zahharenkova

    Irina Zahharenkova esiintyy pianistina, fortepianistina ja cembalistina. Nämä kosketinsoittimet johtavat hänet luontevasti eri aikakausien musiikin äärelle. Virolaissyntyinen Zahharenkova on kysytty festivaalien vieras, kamarimuusikko ja monien orkesterien solisti. Hän on konsertoinut Ruhrin pianofestivaalilla sekä Mendelssohn-festivaalilla ja soittanut Orchestre de la Suisse Romanden ja Israelin filharmonikoiden kanssa. Zahharenkova on palkittu useissa kansainvälisissä kilpailuissa. Menestys Leipzigin Bach-kilpailun ja Prahan kevään kaltaisissa mittelöissä on tuonut hänelle runsaasti esiintymiskutsuja. Zahharenkova on tehnyt useita levyjä, kuten sarjan Mozartin sonaatteja sekä J.S. Bachin partitat sisältävän levyn.

    20.9. Érard – Piano ylitse muiden

    21.9. Mozart!

  • Petja Kainulainen

    Kamarimuusikkous ja Kamus-kvartetissa soittaminen on keskeisessä asemassa sellisti Petja Kainulaisen ammatillisessa toiminnassa. Paljon konsertoivalla kvartetilla on käynnissä mittava äänitysprojekti, joka käsittää kaikki Beethovenin kvartetot. Ensimmäinen levy julkaistaan tänä vuonna. Yhtye on myös Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja. Kainulainen on toiminut vuodesta 2012 sellonsoiton ja kamarimusiikin lehtorina Espoon Musiikkiopistossa ja hän opettaa myös Sibelius-Akatemiasa sekä Centria-ammattikorkeakoulussa. Hän kuuluu myös Kino Soi!-konserttisarjan taiteelliseen suunnittelutyöryhmään. Kainulainen soittaa Suomen Kulttuurirahaston Claude-Augustin Miremont -sellolla (1883).

    20.9. Érard – Piano ylitse muiden

  • Terhi Paldanius

    Terhi Paldanius on halunnut kuusivuotiaasta asti soittaa viulua ammatikseen, eikä sitä ennenkään unelmoinut mistään muusta. Paldanius on opiskellut muun muassa Päivyt Mellerin ja Tero Latvalan johdolla. Ennen äidiksi tuloaan Paldanius ei koskaan laittanut ruokaa, mutta nyt hän on joutunut ryhtymään myös siihen. Hänellä on kuitenkin yksi ehdoton periaate: hän ei suostuisi soittamaan Sibeliuksen Voces Intimae -kvarteton hidasta osaa keidenkään muiden kuin Kamus-kvartettilaisten kanssa. Paldanius on harrastanut alttoviulun soittoa. Jussi Tuhkanen ja Paldanius eivät kuitenkaan toistaiseksi ole ajautuneet riitoihin siitä, kuka Kamus-kvartetissa saa soittaa alttoa.

    20.9. Érard – Piano ylitse muiden

  • Ke Ma

    Palkittu pianisti Ke Ma debytoi Wigmore Hallissa Kirckman-konserttiseuran järjestämänä vuonna 2017. Hän on esiintynyt Isossa Britanniassa, Kiinassa, Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Puolassa, Unkarissa sekä Yhdysvalloissa. Uran kohokotiin on kuulunut esiintymiset Shenzhenin, Sichuanin ja Guidhallin sinfoniaorkestereiden solistina. Hän on ensimmäisenä kiinalaispianistina esiintynyt komeassa York Minsterin katedraalissa. Ahkerana kamarimuusikkona hän on esiintynyt Tunnell Trustin järjestämällä palkintokiertueella Skotlannissa. Ma työstää paraikaa tohtorintutkintoaan Guildhall School of Music and Dramassa.

    21.9. Mozart!

    22.9. Rundfunk

  • Janne Nisonen

    Tapiola Sinfoniettan 1.konserttimestari Janne Nisosen ura on kulkenut viulunsoitonopiskelijasta kamarimuusikoksi ja konserttimestarista kapellimestariksi. Hänet tunnetaan tänään erityisesti klassisen ja varhaisromanttisen musiikin tyylikkäänä esittäjänä sekä uuden musiikin rohkeana esiintuojana. Kaustislaiset sukujuuret kuuluvat Nisosen soitossa ja näkyvät hänen genrerajattomassa toiminnassaan: yhteistyö Frigg- ja Sväng-yhtyeiden kanssa on tuonut konserttisaleihin runsaasti uusia kuulijoita orkesterimusiikin äärelle. Maaliskuussa 2023 Nisonen johti menestyksekkäästi kolmen teoksen kantaesitykset Helsingin kaupunginorkesterin Musica nova Helsinki -konsertissa.

    21.9. Mozart!

  • Tapiola Sinfonietta

    Tapiola Sinfoniettan poikkeuksellisen laaja-alainen yleisötyö ulottuu orkesterin kotikaupungissa Espoossa kaikkiin ikäryhmiin kohtuvauvoista senioreihin, ja esiintymiset tavoittavat kuulijoita myös konserttisalien ulkopuolella. Orkesteri esiintyy usein ilman kapellimestaria, mikä kuuluu kamarimusiikillisena yhteissoittona, jossa jokaisella muusikolla on keskeinen rooli. Rohkeat ohjelmistovalinnat ja vivahteikkaat tulkinnat ovat saaneet kiitosta aikakaudesta ja tyylisuunnasta riippumatta. Orkesterin taiteellinen suunnittelu toteutetaan yhteistyössä taiteellisten partnereiden kanssa. Kaudella 2023/24 taiteellisina partnereina ovat kapellimestari Ryan Bancroft ja kitaristi-säveltäjä Marzi Nyman. Residenssitaiteilijana on kirjailija Juha Itkonen. Tapiola Sinfonietta on PianoEspoo-festivaalin pidetty vakiovieras. Orkesteri on esiintynyt tapahtumassa joka kerran sen perustamisesta alkaen.

    21.9. Mozart!

  • defunensemble

    Vuonna 2009 perustettu defunensemble täytti nopeasti ja tehokkaasti erään Suomen nykymusiikkielämän aukoista: elektroakustisen musiikin ammattimaisen ja systemaattisen esittämisen. Yhtye tuo maahamme kiinnostavinta sähköä hyödyntävää nykymusiikkia maailmalta, aktiivisesti tilaa ja kantaesittää uusia teoksia, sekä luo katu-uskottavia, moniin kokeellisen musiikin alagenreihin katsovia konserttikokonaisuuksia. defunensemblen soittajat ja musiikkiteknologit edustavat alansa terävintä suomalaista kärkeä. Kotimaan merkittävimpien festivaalien lisäksi yhtye suuntaa näyttävästi myös ulkomaille. Yhtyeen taiteellisena johtajana on sen perustamisesta asti toiminut Sami Klemola.

    22.9. Rundfunk

  • Ensemble for New Music Tallinn

    Vuonna 2012 perustettu Ensemble for New Music Tallinn (ENMT) on Viron kansainvälisesti aktiivisin uuden musiikin yhtye. ENMT mahdollistaa uudenlaisia kuulijakokemuksia ja toimii tärkeänä alustana aikamme säveltäjille. ENMTn päämäärä on monipuolistaa sekä paikallista että kansainvälistä kulttuurielämää. Omien sävellystilausten lisäksi ENMT on usein vastuussa keskeisten aikamme musiikin ensiesityksistä Virossa. Festivaaliyhteistyötä virolaisten ja eurooppalaisten toimijoiden kanssa säännöllisesti tekevä yhtye on vuodesta 2017 järjestänyt vaihtoehtoisille intonaatioille omistettua Sound Plasma -festivaalia Tallinnassa ja Berliinissä. Taiteellisena johtajana toimii säveltäjä ja kapellimestari Arash Yazdani.

    22.9. Rundfunk

  • Eveliina Sumelius-Lindblom

    Pianisti Eveliina Sumelius-Lindblomilla on moninainen hahmo suomalaisessa musiikkielämässä. Konsertoimisen lisäksi hän toimii tutkijana, pedagogina sekä asiantuntijatehtävissä. Hänen vuonna 2022 valmistunut tohtoritutkintonsa käsitteli 1920-luvun ranskalaisen modernismin esteettisiä erityiskysymyksiä ja musiikin esittäjän tutkimusmetodista ajattelua. Sumelius-Lindblom on tehnyt tiivistä yhteistyötä säveltäjä Seppo Pohjolan kanssa kantaesittäen toistakymmentä hänen teostaan. Hän on myös esiintynyt Ligetin ja Heinisen pianoetydejä sisältävissä projekteissa. Viimeisimpiin äänityksiin kuuluu joukko Yle-kantanauhoja sekä tuore keväällä 2023 Messiaenin, Murailin ja Melartinin soolopianomusiikkia sisältävä levy.

    22.9. Rundfunk

  • Helga Karen

    Pianisti Helga Karen on erikoistunut aikamme musiikin esittämiseen. Hän on esiintynyt uuden musiikin festivaaleilla kuten Lucerne Festival, SoundScape, Musica Nova, ISA2015, and Stockhausen Courses and Concerts. Karen on kantaesittänyt sekä soolopiano- että kamarimusiikkiteoksia ja hän on Earth Ears Ensemblen jäsen. Karen on työskennellyt säveltäjien kuten Helmut Lachenmannin ja Rebecca Saundersin kanssa. Hän on ollut järjestämässä muun muassa Daniel Barenboimin lapsille ja nuorille suunnatussa opetusohjelmassa ja Lucerne Festival Forwardissa. Paraikaa hän työstää Stockhausenin pianoteoksiin syventyvää tohtorin tutkintoaan Sibelius-Akatemiassa.

    22.9. Rundfunk

  • Lapin kamariorkesteri

    Lapin kamariorkesteri on Suomen pohjoisin ammattikamariorkesteri. Rovaniemeltä käsin toimiva orkesteri esiintyy säännöllisesti eri puolilla Lappia mutta myös laajemmin Pohjoiskalotilla. Vuonna 2014 orkesteri konsertoi Lontoon BBC Proms -festivaaleilla ensimmäisenä suomalaisena kamariorkesterina. Konserttielämysten lisäksi orkesteri järjestää taiteilijatapaamisia, kylä- ja koulukonsertteja sekä musiikkituokioita yleisön keskellä. Orkesterin tuorein levytys Hans Abrahamsensin teoksesta Schnee oli Gramophone Award 2022 finaaliehdokkaana, levylle annettiin Vuoden klassinen Emma 2022. Vuonna 1972 perustetun orkesterin taiteellisena johtajan toimii kapellimestari John Storgårds ja päävierailijana pianisti, kapellimestari ja säveltäjä Olli Mustonen.

    23.9. Lapin kamariorkesteri – Bachista Hammondiin

  • John Storgårds

    Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 1996 toiminut John Storgårds aloitti uransa viulistina toimien konserttimestarina Avanti!ssa ja Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa. Storgårdsin ensimmäisen kapellimestarikiinnitys oli Ylioppilaskunnan soittajiin, minkä jälkeen hän on toiminut muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa ja Tampere Filharmonian ylikapellimestarina. Storgårds on BBC:n filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja Ottawan National Arts Center Orchestran päävierailija. Pentti Kaiteran rahaston vuoden 2022 tunnustuspalkinnon saanut Storgårds on Lapin yliopiston kunniatohtori.

    23.9. Lapin kamariorkesteri – Bachista Hammondiin

  • Marianna Shirinyan

    Armenialaissyntyisen Marianna Shirinyanin elävä ja virtuoosinen pianismi tekee hänestä kysytyn esiintyjän niin solistina kuin kamarimuusikkona. Hänen soittonsa herkkyys, tekninen taituruus ja kaunis sointi mahdollistaa laajan ohjelmiston. Shirinyan on palkittu hänen myötävaikutuksestaan Tanskan musiikkielämälle. Hän esiintyy säännöllisesti kansainvälisillä festivaaleilla ja toimii kuraattorina monilla kamarimusiikkijuhlilla ympäri Eurooppaa. Viimeisin lisäys hänen mittavaan diskografiaansa on Rahmaninovin Suite kahdelle pianolle yhdessä Dominik Wizjanin kanssa. Shirinyan toimii pianomusiikin professorina Tanskan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa Kööpenhaminassa sekä vierailuprofessorina Norjan musiikkikorkeakoulussa Oslossa.

    23.9. Lapin kamariorkesteri – Bachista Hammondiin

  • Kamus-kvartetti

    Vahvalla ja persoonallisella soitollaan hurmaava Kamus-kvartetti juhli viime syksynä 20-vuotista uraa. Vuodesta 2019 yhtye on toiminut laajaa kansainvälistä huomiota herättävän Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja. Kvartetin levytysten joukosta löytyy klassisen musiikin EMMA-palkinnon voittanut Homunculus (2018). Kamus tunnetaan monipuolisesta ohjelmasuunnittelusta sekä ennakkoluulottomasta asenteesta. Yhtyeen suunnittelemista konserttikokonaisuuksista mainittakoon TeemaHelsinki-sarja sekä Beethoven Effect -kokonaisesitys säveltäjän jousikvartetoista. Vuonna 2022 ilmoille pääsi kvartetin, Meidän Festivaalin ja Aalto-yliopiston virtuaalitodellisuushanke ”Inside the Quartet” -projekti, jossa katsojat pääsivät VR-lasien avulla osaksi jousikvartettia.

    24.9. Tapiola-pianokilpailu

  • Aleksei Zaitsev

    Maamme lupaavimpiin nuoriin pianisteihin lukeutuva Aleksei Zaitsev oli vuoden 2022 Maj Lind -pianokilpailun ainoa suomalaisfinalisti. Konsertointi on vienyt Zaitsevia estradeille Suomessa, Baltiassa, Belgiassa, Ranskassa, Espanjassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Solistitehtävistä mainittakoon konsertit Joensuun kaupunginorkesterin sekä Maxim Vengerovin johtaman Musica Mundi -orkesterin kanssa. Zaitsevia kuultiin myös tänä kesänä hänen opiskelupaikkansa, Tanskan kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun sinfoniaorkesterin solistina hänen voitettuaan oppilaitoksen sisäisen solistikilpailun. Uuden musiikin ohella Zaitsevia kiinnostaa musiikin yhdistäminen muihin taidemuotoihin, joista esimerkkinä hänen Outokummun Kaivos -festivaalilla tekemänsä yhteistyö nykytanssijoiden kanssa.

    23.9. Pianopäivä

  • Bruce Liu

    Bruce Liu nousi maailmanmaineeseen voitettuaan ensimmäisenä kanadalaispianistina Chopin-pianokilpailun vuonna 2021. Hänen ensilevytyksensä sai paljon kansainvälistä huomiota voittaen Fryderyk-palkinnon ollen myös Gramophone-lehden kriitikoiden ja editorin valinta. Konserttikausi 2023–24 sisältää monia merkittäviä esiintymisiä kuten solistitehtävät Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia ja Maestro Gianandrea Noseda kanssa Rheingaun musiikkifestivaalilla sekä Kissinger Sommer Saksassa. Liu esiintyy myös maineikkaassa Hollywood Bowlissa Los Angelesin filharmonian ja Daniel Bartholomew-Poyser kanssa. Muita kohokohtia ovat konsertit Philadelphian Orchestran sekä Orchestre Metropolitan solistina kapellimestari Maestro Yannick Nézet-Séguin johdolla.

    29.9. RSO: Bruce Liu & Andrew Manze

    30.9. Bruce Liu – Resitaali