
Tuomaristo
Tuomaristo
Videokarsinta
Emil Holmström
Jaakko Untamala
Sarja I
Hanna Aho-Oikkonen, pj
Anna Kuvaja
Karla Suvanto
Sarja II
Hanna Aho-Oikkonen, pj
Jussi Siirala
Mirka Viitala
Sarja III
Stefan Bojsten, pj
Naoko Ichihashi
Joonas Pohjonen
Hanna Aho-Oikkonen on toiminut pitkään Taideyliopiston Sibelius-Akatemian pianomusiikin lehtorina. Aktiivisen konsertoimisen lisäksi hän on keskittynyt erityisesti pianonsoiton opetukseen ja sen kehittämiseen. Hän on pitänyt mestarikursseja eri puolella Suomea ja toiminut useiden pianokilpailujen tuomaristossa sekä palautteen antajana monissa eri pianotapahtumissa. Sibelius-Akatemiassa hän on myös aktiivinen opetuksen kehittäjä. Hän oli mukana perustamassa Innovative Conservatoire -verkostoa ja järjestämässä sen ensimmäistä kansainvälistä seminaaria. Työskentely opiskelijoiden kanssa pianomusiikin parissa on Aholle valtava ja jatkuva ilon ja inspiraation lähde.
Stefan Bojsten on yksi Ruotsin arvostetuimmista pianisteista. Hän on esiintynyt useimpien ruotsalaisorkestereiden solistina ja konsertoinut niin Skandinaviassa, Euroopassa, Aasiassa kuin Yhdysvalloissa. Kohokohta monien kansainvälisten piano- ja kamarimusiikkikilpailujen palkinnoista oli Duo Bojsten-Almgrenin vuonna 1985 saavuttama voitto arvostetusta ”Premio Vittorio Gui” -kamarimusiikkikilpailusta Firenzessä. Tämä johti kutsuihin festivaaleille ja kiertueille Euroopassa. Vuodesta 1997 Stefan Bojsten on toiminut professorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa, hän pitää säännöllisesti mestarikursseja myös muissa korkeakouluissa. Bojsten toimii usein kansainvälisten pianokilpailujen tuomaristoissa. Hän toimii Ruotsin suositun musiikkisarjan Piano Visonsin puheenjohtajana sekä tuottajana. Bojsten on levyttänyt monille levy-yhtiöille, kuten Polar, Caprice, Bis, Naxos, Fermat, Artemis, MAP, Recut, Musica Sveciae, sekä Opus 3.
Naoko Ichihashi on arvostettu pianisti sekä aktiivinen kamarimuusikko. Vuonna 1981 hän valmistui Tohon musiikkikoulusta Tokiossa ja aloitti pianonsoiton opinnot Indianan yliopistossa György Sebökin johdolla. Vuonna 1986 hänet palkittiin parhaana säestäjänä Moskovan Tsaikovski-kilpailussa. Valmistuttuaan Indianasta vuonna 1987, Ichihashi siirtyi Suomeen ja aloitti kamaripianistina Sibelius-Akatemiassa. Hänestä tuli myös pian Avanti!-kamariorkesterin jäsen. Ensikonsertin hän antoi Helsingissä vuonna 1990, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan Pariisin École normale supérieure -korkeakoulussa 1991–1992 suorittaen licence de concert -diplomin. Vuonna 1993 Ichihashi palkittiin toisella palkinnolla Oulun kamarimusiikkikilpailussa. Ichihashi on toiminut Sibelius-Akatemian lehtorina vuodesta 2014. Häntä on myös usein kuultu Jean Sibelius -viulukilpailun sekä Paulon sellokilpailun pianistina. Ichihashi toimii tuomariston jäsenenä Tampereen pianokilpailussa 2025. Hän on taiteilijaresidenssi Lallukan asukas sekä taidekodin Taiteilijaklubin hallituksen jäsen.
© Ayako Media
Pianisti Anna Kuvajan taiteilijaprofiili on moninainen. Hän esiintyy niin solistina, kamarimuusikkona kuin orkesterisoittajana. Kuvaja on aktiivinen fortepianisti ja toisaalta myös suvereeni nykymusiikin tulkki. Hän on esiintynyt muun muassa Avanti!-kamariorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Uusinta-ensemblen riveissä. Kotimaan ja ulkomaan konserttien lisäksi Kuvaja on tehnyt useita kantanauhoja YLE:lle sekä esiintynyt monilla festivaaleilla, kuten Mäntän musiikkijuhlat, Kuhmon kamarimusiikki, Vantaan BRQ-festivaali ja Hiljaisuus-festivaali. Konsertoimisen ohella Kuvaja toimii taideopettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Kuhmossa aloitetut opinnot veivät Kuvajan Espoon musiikkiopiston ja Sibelius-Akatemian kautta Pariisin konservatorioon sekä Zürichin oopperan orkesteriakatemiaan. Kuvaja on julkaissut kolme levyä: viisi tähteä BBC Music Magazine -lehdessä saaneen Fluvial-soololevyn Alba Recordsille, sekä kamarimusiikkilevyt Soiréestücke klarinetisti Lauri Sallisen kanssa ja Bowen & Clarke Sonatas for viola and piano alttoviulisti Hanna Hohdin kanssa. Kuvaja taituroi myös Grammy- ja Emma-palkitulla levyllä Saariaho / Reconnaissance.
© Anna-Maria Viksten
Joonas Pohjonen on tehnyt monipuolisen uran pianistina, pianopedagogina ja säveltäjänä. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, missä hän opiskeli pianonsoittoa Meri Louhoksen ja Erik T. Tawaststjernan johdolla sekä sävellystä Olli Kortekankaan, Eero Hämeenniemen ja Paavo Heinisen oppilaana. Pohjonen on voittanut lukuisia palkintoja koti- ja pohjoismaisissa pianokilpailuissa, joista tärkeimpänä Maj Lind -kilpailun ensipalkinnon vuonna 1997. Hän on esiintynyt niin Radion Sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin kuin Sinfonia Lahden solistina. Kamarimuusikkona häntä on kuultu usein muun muassa Naantalin musiikkijuhlilla. Pohjonen on toiminut Metropolia Ammattikorkeakoulun pianonsoiton ja säestyksen lehtorina vuodesta 2001.
Jussi Siiralan ura sai lentävän lähdön Maj Lind-pianokilpailun voitosta vuonna 1968. Hän on esiintynyt laajalti kotimaassa ja ulkomailla sekä soolo- että kamarimuusikkona. Pianopedagogina Siirala on toiminut Sibelius-Akatemian lehtorin toimessa yli neljänkymmenen vuoden ajan ja pitänyt mestarikursseja Suomessa ja useissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Hän toimi Suomen Pianopedagogit-yhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2000–2009.
Karla Suvanto on helsinkiläissyntyinen pianisti ja pianopedagogi, joka vaikuttaa jo yli kymmenettä vuotta Porissa Palmgren-konservatoriossa. Hän on asunut ja työskennellyt myös useita vuosia Ranskan Strasbourgissa ja hänellä on pitkä kokemus eri ikäisistä oppijoista. Suvanto tunnetaan Improkorttien keksijänä ja hän onkin kiinnostunut kehittämään kunkin oppilaansa pianismia mahdollisimman monista eri näkökulmista. Tällä hetkellä Suvanto työskentelee Palmgren-konservatorion apulaisrehtorina opettaen samalla myös pianonsoittoa.
Mirka Viitala on aktiivinen vapaan kentän muusikko, joka liikkuu sujuvasti eri tyylilajien ja roolien väleillä. Viitala aloitti pianistintaipaleensa nelivuotiaana isänsä opastuksella, matkaten Kuusamon musiikkikoulun ja Sibelius-Akatemian nuoriso-osaston kautta Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen osastolle, jossa hän opiskeli mm. Matti Raekallion ja Ralf Gothónin johdolla. Opintojaan hän täydensi professori Jan Wijnin luokalla Amsterdamin Sweelinck-konservatoriossa sekä mm. Murray Perahian, Liisa Pohjolan, Dmitri Bashkirovin ja Olli Mustosen mestarikursseilla. Viitala on tallentanut musiikkia YLE:lle vuodesta 2000 ja on kantaesittänyt lukuisia koti- ja ulkomaisten säveltäjien, kuten Matthew Whittallin, Pasi Lyytikäisen, Riikka Talvitien ja Minna Leinosen teoksia. Viime aikojen kohokohtia ovat olleet Helvi Leiviskän Pianokonserton (1935) alkuperäisversion esittäminen kapellimestari Hannu Linnun ja Radion sinfoniaorkesterin kanssa Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa vuonna 2020, Tapiola Sinfoniettan ja Sinfonia Lahden solistina esiintyminen, sekä Olivier Messiaenin massiivisen teossarjan ‘Vingt regards sur l’enfant-Jésus’ esittäminen YLEn taltioimassa konsertissa Helsingin Musiikkitalossa joulukuussa 2022. Vuonna 2023 Alba Records julkaisi sekä Viitalan ensimmäisen soololevyn, että kamarimusiikkilevyn ‘Rebecca ja Louise’. Molemmat levyt ovat saaneet erinomaisia arvioita koti- ja ulkomaisissa medioissa. Kevään 2025 Viitala on työskennellyt Pariisin Cité internationale des Arts -taiteilijakeskuksessa.
© Maarit Kytöharju